Læsekredse

Netværk for kvinder i filosofi formidler kontakten, hvis du ønsker at være med i eller oprette en læsekreds.

Læsekredsenes formål er at knytte netværkets medlemmer sammen på kryds og tværs ud fra de interesser, vi hver især måtte have, og at fordre faglig udvikling og samarbejde kvindelige filosoffer imellem.

Når en læsekreds startes op, vælges en tovholder, som samtidig er kontaktperson. Derfra er læsekredsen selvkørende, og det er helt op til deltagerne at beslutte hvordan, hvornår og hvor meget. Det står selvfølgelig også frit for, hvad man har lyst til at læse sammen.

Hvis du stadig drømmer om at få læst – eller genlæst – Arendt, de Beauvoir eller noget helt tredje, så meld dig ind i en læsekreds eller start din egen!

De eksisterende læsekredse og deres kontaktpersoner kan ses nedenfor.

Hvis du er interesseret i en læsekreds, så tag fat i kontaktpersonen.

Hvis du ønsker at oprette din egen læsekreds, så skriv til Lene, bestyrelsesmedlem og koordinator for læsekredse på lenekristinekonrad@gmail.com.

Værk: De retsløse og de ydmygede af Hannah Arendt
Opstartsdato: Endnu ikke fastlagt.
Kontaktperson: Mie Scott Georgsen, miescottgeorgsen@gmail.com
Kommentar: Denne læsegruppe henvender sig især til barslende, der trænger til et intellektuelt boost midt i babyland, idet den finder sted om formiddagen (fredage) og fordi babyer er velkomne. Essayformen er glimrende til en barselslæsegruppe, da teksterne er overkommelige i længden (selvom man skulle blive afbrudt mange gange). Alle (med eller uden baby) er selvfølgelig velkomne, hvis de har lyst til at læse denne bog.
Beskrivelse: Vi læser essaysamlingen De retsløse og de ydmygede af Hanna Arendt, som er oversat til dansk og med forord af Thomas Gammeltoft-Hansen.
At være på flugt er et evigt aktuelt emne. Altid er der nogle der er på flugt et sted i verden – hvad enten det er naturfænomener, fattigdom eller krig, der driver folk væk hjemmefra. De retsløse og de ydmygede er en samling af tre af Hannah Arendts essays om flygtninge, statsløshed og rettigheder. Essayet ”Vi flygtninge” (1943), titelessayet ”De  retsløse og de ydmygede” (1944) og ”Nationalstatens forfald og enden på menneskets rettigheder” (1951) udgør hendes intellektuelle refleksioner over emnet i denne samling. Arendt havde personlige erfaringer med det at være på flugt og selvom teksterne er fra en anden tid og et andet sted, så er de ikke desto mindre aktuelle set i lyset af at antallet af flygtninge er eksploderet de seneste år.

Værk: A manifest for Cyborgs / A Cyborg Manifesto af Donna Haraway
Opstartsdato: 27. september 2018
Kontaktperson: Helene Scott-Fordsmand, helene.scottfordsmand@hotmail.com

Værk: Privatansatte filosoffer – Netværksgruppe
Opstartsdato: Endnu ikke fastlagt.
Kontaktperson: Katja Cecilie Rothaus, katjacecilie@hotmail.com
Beskrivelse: Som privatansat møder jeg ikke særlig mange med filosofisk baggrund i min hverdag, slet ikke kvinder. Jeg savner derfor at være en del af et fagligt fællesskab, hvor man blandt andet kan inspirere og dele erfaringer. Derfor vil jeg gerne starte en gruppe, der kan mødes af og til og tale om et på forhånd aftalt emne. Det kunne for eksempel være, hvordan man fastholder den filosofiske vinkel og gør brug af sin filosofiske baggrund på det private arbejdsmarked. Andre emner såsom etik i det private erhvervsliv, teori i anvendelse m.m. er bestemt også mulige. I virkeligheden forestiller jeg mig, at vi sammen kan finde relevante emner, vi vil tage op. Hvordan vi praktisk arrangerer møderne – om det skal være kaffemøder eller via skype tænker jeg også, at vi sammen skal finde ud af.

Værk: Det andet køn af Simone de Beauvoir
Opstartsdato: 19. februar 2018
Kontaktperson: Katla Heðinsdóttir, katlahedinsdottir@hotmail.com
Kommentar: Gruppen fortsætter i efterårssemesteret 2018. Har man lyst til at hoppe ind halvvejs, er man velkommen.

Værk: Menneskets vilkår af Hannah Arendt
Opstartsdato: 25. februar 2018
Kontaktperson: Lene Kristine Konrad, lenekristinekonrad@gmail.com
Kommentar: Gruppen afslutter læsningen september 2018, men planlægger at opstarte med nyt værk kort derefter. Mere info følger.